logo

•• Kvalita a zvoz mlieka ••
 

Celý systém výroby a spracovania mlieka sa riadi princípmi HACCP (skratka z anglického názvu, ktorý v preklade znamená „Analýza rizík a kritických kontrolných bodov“) a Správnej hygienickej praxe.

Je to systém, ktorým sa určujú, hodnotia a ovládajú riziká významné pre zdravotnú bezpečnosť potravín. HACCP stanovuje aj systém opatrení a činností prevádzkovateľa zameraný na zabezpečenie a preukázanie zdravotnej neškodnosti potravín. Je to nástroj, pomocou ktorého podnikový manažment organizačne a technicky zabezpečuje zdravotnú neškodnosť produkcie potravín od prvovýroby cez spracovanie, distribúciu, predaj až po spotrebiteľa.

Hygienické opatrenia sa týkajú prevádzkarne, zvierat, personálu, technologických zariadení, materiálov, čistenia a sanitácie, skladovania, prepravy atď.

Napríklad pracovníci, ktorí sa zúčastňujú na získavaní a spracovaní mlieka musia byť zdraví, podliehajú pravidelným lekárskym prehliadkam a musia mať zdravotné preukazy. Pracovníci sú pravidelne preškoľovaní o systémoch, ktoré zabezpečujú jeho zdravotnú bezpečnosť.

Všetky postupy a opatrenia na zabezpečenie kvality mlieka a mliečnych výrobkov sú súčasťou podrobnej dokumentácie, ktorá podlieha prísnej kontrole veterinárnych orgánov a inšpekcií.

Kvalita surového kravského mlieka, ktoré môže byť použité na ďalšie spracovanie na ľudskú výživu, ako aj kvalita spracovaného mlieka a mliečnych výrobkov je daná legislatívou EÚ. Sú stanovené fyzikálno-chemické, biologické a mikrobiologické vlastnosti mlieka.

V mliekarni sa denne pri preberaní mlieka odoberie vzorka mlieka. Zvyčajne sa stanovuje obsah tuku, bielkovín, kyslosť, teplota tuhnutia, rezíduá antibiotík, špecifická hmotnosť, počet somatických buniek, celkový počet mikroorganizmov, merná hmotnosť.

Podrobnú analýzu mlieka a jeho kvalitatívne zaradenie uskutočňujú nezávislé certifikované centrálne laboratóriá.

Mlieko sa zváža špeciálnymi cisternami denne z väčších zberných miest a z menších objektov každý druhý deň. Pri každom zvoze mlieka z poľnohospodárskeho objektu je prítomný  aj pracovník mliekarne, ktorý kontroluje množstvo a kvalitu mlieka pri odbere a vedie o tom evidenciu. Zároveň hygienickým spôsobom odoberie vzorku mlieka, ktorá je zaslaná na vyhodnotenie do skúšobného laboratória.

Po každom zvoze sa cisterna a čerpacie hadice dôkladne čistí a preplachuje.


Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
Kvalita a zvoz mlieka.pdf

   

 

 

 

 

 

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...